Derfor skal du være opmærksom på belysning i din bolig

Belysning er en af de absolut vigtigste elementer i et hus, når det kommer til, hvordan selve stemningen er i boligen. Når lamperne først findes i huset, når de er opsat og lyser, som de skal, så kan det være svært at forestille sig, hvordan boligen vil være uden, og dertil hvordan selve stemningen vil ændre sig som resultat deraf. Men belysning påvirker ikke kun selve stemningen i et hus, men også beboernes humør. Ligesom vi mennesker har et naturligt behov for vitamin C, hvilket gør, at vi længes efter at være i sollys, så kan lys indendøre ligeledes påvirke, hvor energiske vi er, når vi befinder os inden for vores kvadratmeter. 

Belysning er vigtigere end man lige tror

Visse mennesker vil mene, at belysning er en design cliche, men optimal belysning er meget mere end det; det er faktisk forskellen mellem, om en bolig er rar at bo i eller ubehagelig. Står man i den situation, hvor at der skal ny belysning ind i boligen, så er der flere elementer, man skal tage med i sin overvejelse, før man går ud for at shoppe nye lamper. 

En af de vigtigere faktorer er selve lofthøjden, som spiller en stor rolle, hvis man vælger at gå med en hængende loftlampe. Visse design lamper og andre former for belysning kan være justerbare med kabler, men der er andre produkter, hvor man ikke finder samme fleksibilitet. Skal belysningen sidde i skabet, så skal lampen hverken hænge for lavt eller højt. Har man et standard loft, hvor afstanden mellem gulv og loft er på ca. 2,5 meter, så skal man helt generelt vælge at hænge lampen mellem 30 til 50 centimeter under loftet. Herved får man en rar og fyldig belysning i et givent rum. 

Mange valgmuligheder, når det kommer til lamper

Men der findes mange typer lamper, og det er derfor ikke sikkert, at man udelukkende skal have loft lamper i sin bolig. En bolig har godt af forskellige former for belysning, hvilket gør at selve stemningen i boligen bliver mere nuanceret. Der kan derved skabes kontraster med hensyn til belysning i boligen, hvorved man skabe mere hygge i form af skygger i krogene. Skal der skabes en hyggelig aura i stuen, så kan man med fordel gå efter gulvlamper, som altså giver en lidt mere afdæmpet belysning, som kan være rar om aftenen, når man skal se fjernsyn eller læse en bog.